Verslaving kent vele vormen
Te veel werken, winkelen, continu op je telefoon zitten, eten, alcohol drinken, en voortdurend afleiding zoeken – verslavingen zijn er in vele vormen en hebben vaak niet alleen te maken met middelen als drugs of alcohol. Het zijn vaak gewoonten die diep verweven raken in ons leven en die ons helpen om ongemak of emoties te ontwijken. Deze gedragingen zijn niet zozeer het probleem zelf, maar een signaal dat er iets in je leven uit balans is. Door inzicht te krijgen in de oorzaken van dit gedrag en te leren hoe je op een gezonde manier met stress, emoties, en oude patronen om kunt gaan, kun je stap voor stap je leven weer in eigen hand nemen.
Wat is verslaving?
Verslaving kan worden omschreven als een dwangmatige behoefte aan een bepaalde activiteit of stof, vaak ten koste van het eigen welzijn. In plaats van een bewust, zelfgekozen gedrag, is verslaving een gewoonte geworden die vaak buiten onze bewuste controle ligt. Of het nu gaat om werk, eten, drinken, winkelen of social media, deze handelingen bieden tijdelijke verlichting of plezier, maar kunnen uiteindelijk leiden tot gevoelens van schuld, schaamte en een laag zelfbeeld. Bovendien draagt verslaving bij aan een vicieuze cirkel waarin we steeds meer van dat gedrag nodig hebben om ons goed te voelen, terwijl het ons tegelijkertijd verder van echt geluk en balans afbrengt.
Hoe herken je verslavend gedrag?
Verslavend gedrag kan zich uiten in zowel subtiele als duidelijke vormen. Enkele veelvoorkomende signalen zijn:
Een gevoel van “moeten” of dwang om iets te doen, zelfs wanneer je weet dat het ongezond is
Het verwaarlozen van persoonlijke relaties, werk of andere verantwoordelijkheden
Vermijden van gevoelens of problemen door afleiding te zoeken in werk, eten of andere activiteiten
Een constant zoeken naar ‘het volgende ding’ om aan te werken, kopen, eten of te doen
Het ervaren van schuldgevoelens of spijt na de handeling
Moeite met het stoppen, zelfs wanneer je probeert om het gedrag te minderen
Verslavend gedrag is vaak een manier om ongemak, stress of pijn te verlichten, maar uiteindelijk leidt het slechts tot meer problemen. Juist het vermijden van die dieperliggende gevoelens en het niet direct aanpakken van de oorzaken, houdt de verslaving in stand.
Wat zijn de oorzaken van verslavend gedrag?
Verslavend gedrag kan veel oorzaken hebben, zowel extern als intern. Externe factoren kunnen stressvolle levensgebeurtenissen, prestatiedruk, of culturele verwachtingen zijn die ons dwingen om “altijd aan te staan.” Interne factoren omvatten onverwerkte trauma’s, gevoelens van eenzaamheid of leegte, en diepe onzekerheden. Mensen die verslavend gedrag vertonen, zoeken vaak manieren om gevoelens te verdoven of te vermijden, omdat de onderliggende pijn soms te zwaar lijkt om direct te doorvoelen. Ook kan er sprake zijn van een gewoonte om uit te schakelen en afleiding te zoeken, in plaats van naar binnen te kijken en oude patronen te erkennen en doorbreken.
Coaching en therapie bij verslaving
Het doorbreken van verslavend gedrag vraagt een aanpak die niet alleen gericht is op symptoombestrijding, maar ook op het aanpakken van de kern. Therapie en coaching bieden veilige en effectieve manieren om inzicht te krijgen in deze patronen, grip te krijgen op emoties, en nieuwe manieren van coping te ontwikkelen. Hieronder enkele therapievormen die effectief kunnen zijn bij het behandelen van verslavend gedrag:
Cognitieve gedragstherapie (CGT)
Cognitieve gedragstherapie helpt je om bewust te worden van de gedachten en overtuigingen die je verslavende gedrag in stand houden. Door deze patronen te herkennen en aan te passen, leer je om gezondere, bewustere keuzes te maken. CGT richt zich op het ontwikkelen van strategieën om triggers te herkennen en op een andere manier te reageren, zodat je de vicieuze cirkel van verslaving kunt doorbreken.
Hypnotherapie
Hypnotherapie is een krachtige methode om dieperliggende oorzaken van verslavend gedrag te onderzoeken. Door in een ontspannen staat toegang te krijgen tot het onderbewuste, kunnen verborgen overtuigingen en emoties aan het licht komen. Dit kan helpen om oude gewoonten los te laten en ruimte te maken voor nieuwe, gezondere keuzes. Hypnotherapie helpt daarnaast om stress en negatieve emoties die vaak bijdragen aan verslavend gedrag te verwerken.
Werken met het onderbewuste
Veel verslavend gedrag wordt gestuurd door onbewuste overtuigingen en emotionele blokkades. In therapie werken we aan het blootleggen van deze onbewuste lagen, zodat je patronen niet langer blind herhaalt. Ademwerk, lichaamsgerichte therapie en delenwerk (zoals Voice Dialogue) zijn ook effectieve methoden om je eigen behoeften, angsten en onzekerheden te doorgronden. Door verbinding te maken met het onderbewuste kun je stap voor stap loskomen van automatische reacties en nieuwe, gezonde manieren van omgaan met stress ontwikkelen.
Truffeltherapie of psychedelische therapie met veilige, natuurlijke middelen kan helpen om een breder perspectief te ontwikkelen en onbewuste patronen te doorbreken. Onder begeleiding van een ervaren therapeut kunnen psychedelica helpen om diepgewortelde emoties en overtuigingen te verkennen, waardoor je inzicht krijgt in de oorzaken van je verslavende gedrag. Psychedelische therapie kan ook een sterk gevoel van verbondenheid en acceptatie geven, waardoor gevoelens van eenzaamheid of leegte verminderen en er meer ruimte komt voor positieve veranderingen.
Het pad naar een gezonder leven
Hoewel het doorbreken van verslavende gewoonten uitdagend kan zijn, is het zeker mogelijk om je leven op een positieve manier te veranderen. In therapie en coaching leer je om verslavende patronen te begrijpen en doorbreken, en kun je nieuwe gewoontes ontwikkelen die je welzijn bevorderen. Door het integreren van gezondere copingmechanismen, zoals mindfulness, lichaamswerk en zelfzorg, kun je stap voor stap een leven opbouwen dat niet meer wordt beheerst door verslaving. Uiteindelijk biedt deze aanpak een duurzaam herstelproces, waardoor je niet alleen minder afhankelijk wordt van verslavende gewoontes, maar ook meer vreugde en voldoening in je leven kunt ervaren.
Meer weten over onze praktijk? Klik hier
Coaching en therapie met legale psychedelica
Ontdek jezelf opnieuw
De Psychonaut is psychedelica expert en stelt veiligheid en professionaliteit voorop. Psychedelica sessies worden alleen in combinatie met coaching of therapie aangeboden.